banerNutwNew

2021.12.13 Wymieniamy się świątecznymi przepisami kulinarnymi.

Ryba z  ananasem

1 kg morszczuka  - płaty bez glazury
2 cebule
1 puszka ananasa w syropie
4 płaty papryki konserwowej
1 szklanka keczupu „Pudliszki”

2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz, mąka
Rybę dzielimy na małe cząstki, solimy, pieprzymy chwilkę odczekamy. Rybę smażymy na oleju, obtaczamy w mące, później w jajku, kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy. Cebulę kroimy w kostkę, ananas w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli, wlewamy słodki syrop, dodajemy szklankę keczupu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy warstwowo, przekładamy ciepłym farszem. Najlepsza po 2 dniach.

Śledzie z ziemniakami

5 płatów śledzi Matias
400 ml śmietany 18%
400 ml mleka
2 – 3 średnie cebule
cukier, pieprz, trochę cukru
kilka ziemniaków gotowanych w mundurkach
Śledzie kroimy na cząstki, chwile moczymy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsypujemy płaska łyżeczkę cukru, spora ilością pieprzu, trochę octu. Ostawiamy. Po godzinie do cebuli dodajemy cząstki śledzia, zalewamy śmietaną, mieszamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, octem, (jeśli potrzeba). Podajemy po godzinie z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach.

Halina Z.

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework